Blog: Review Dari Cik Lily

Suka Shopping : Batik Kelantan & Kristal Sabah (Online)
Okay, tak reti nak buat entry serious-serious. So , kita santai-santai je okay?

Aku ni jenis suka membeli-belah, tak kira lah secara realiti atau alam maya. Dua-dua suka, time ada duit la.

So, antara salah satu port aku beli tudung adalah dekat Batik Kelantan & Kristal Sabah (sila click link ya). Diusahakan oleh dua beradik dan diorang adalah kawan-kawan aku (kena bagitau ke?)

Antara produk yang dioran jual adalah seperti, tudung bawal (gred terbaik, jap gi aku elaborate), baju kelawar (kaftan), kain batik/sutera dan sebagainya.
Harga, affordable. Okay, ada yang kata mahal. Tapi meh nak habaq meh...nak cerita sikit :

1. Kain tudung bawal dia biasanya sama ada grade 1 atau grade 2. Gred 1 ni kira yang terbaik lah, tak jarang and kain sejuk. jenis tak carik benang. Faham tak? Kalau pakai pin, tak berbekas.

2. Bidang dia besar. Aku tak sure bidang berapa, mungkin 50" kot. Tapi yang pasti besar. Kira menutupi dada secara keseluruhannya, lainlah kalau memang disingkatkan buat scallop. But still tutup jugak.

3. Senang bentuk. Tak keras sangat dan tak lembut sangat. Just nice. Kalau basah pun cepat kering and senang bentuk balik. Trust me.

4. Kalau termasuk washing machine pun , no problem. Sebab aku pernah termasukkan dalam washing machine. Keluar, sidai. Iron sikit, kembali kepada sedia kala. Tapi , jangan selalu sangat. Hahaha. Sayang wo.

5.Kaler memang terbaik. Setakat ni dah basuk banyak kali. Kaler memang maintain. Nak-nak bawal crayon, jatuh chenta betul.

6. Kalau amik yang jenis manik, jahitan kemas. Again, masuk washing machine pun steady je. Haha.

7. Biasanya colour and design memang latest dan terbaik.

8. Service, terbaik. Bank in hari ni, esok dah pos. Lusa sampai, ikut kawasan la kan.

9. Nak compare dengan KL dan flea market. Serious cakap, KL dan flea market memang murah. Tapi kualiti, sendiri bezakan. Kalau prefer murah, kualiti kurang jangan compare kualiti kat Batik Kelantan & Kristal Sabah or iwansberkat. Again citarasa masing-masing, ada nak qualiti terbaik, buat gi kenduri, pakai gi office atau track. Yer, aku pakai pergi track. So far, okay. Honestly, lagi selesa dari tudung instant :)

10. Kalau nak tau beza, boleh try beli sehelai dua. Pastuh leh compare. Tak try beli tak tau yer kan.

Okay, cakap bukan atas dasar kawan. Kawan kalau jual barang tak ada kualiti or mahal sangat pun, aku pikir 2-3 kali nak beli. Tapi ni atas dasar suka dan selesa.

So kalau ada sapa-sapa nak beli tudung bawal. Boleh pergi kat link ni. Password : "www.cik-lily.blogspot.com" . Untung-untung boleh dapat diskaun. Tertakluk kepada terma dan syarat owner business okay.



Full details :
Batik Kelantan & Kristal Sabah
FB : https://www.facebook.com/IwansBerkat

Website : http://www.iwansberkat.com.my/


 Credit to: http://cik-lily.blogspot.com/


There are no products to list in this category.